News About us FRAKCIJA performing arts magazine AKCIJA/FRAKCIJA presentation and international exchange program AKCIJA performing arts publishing program IMAGINARY ACADEMY educational program FACTUM documentary film project Collaborative projects Companies
 

Centar za dramsku umjetnost - CDU

Vas poziva da se prijavite na

TRENING PRAKTIČNE DRAMATURGIJE

16.-18. 12. 2006., Zagreb

Trening praktične dramaturgije je intenzivna trodnevna radionica namijenjena autorima čiji su radovi iz podrucja suvremenih izvedbenih umjetnosti (ples, kazalište, performans, različiti hibridni i interdisciplinarni projekti s izvedbenim momentima) u procesu realizacije.

Projekt organizira regionalna platforma THe FaMa, unutar koje suradjuju: Centar za dramsku umjetnost (Zagreb), Maska (Ljubljana) i TkH (Beograd).

Projekt se realizira u okviru Regionalne inicijative Clubture

Radionicu u Zagrebu vode sljedeći stručnjaci: Bojana Cvejić, teoretičarka izvedbenih umjetnosti i predavačica na plesnoj akademiji P.A.R.T.S (Beograd/Bruxelles, surađivala s J. Ritsemom, M. Stuart, X. Le Royem i drugima); Emil Hrvatin, kazališni redatelj i član uredništva časopisa Maska (Ljubljana) i Rok Vevar, dramaturg, kazališni kritičar i član uredništva časopisa Maska (Ljubljana).

Trening prakticne dramaturgije je zamišljen tako da osigura produktivan dijalog o umjetničkom procesu, konceptualnim problemima povezanim s nastajanjem predstave/rada, kao i intenzivan rad autora, suradnika i/ili izvođača na dramaturškoj strukturi projekta i refleksiji umjetničkog procesa. Trening nije namijenjen promociji nastajuće predstave/rada, već mogućnosti da se autori radova, zajedno sa svojim suradnicima, susretnu sa stručnjacima iz područja suvremenih izvedbenih umjetnosti, i u kritičkom dijalogu s njima promisle svoje ideje, probleme, pitanja koja nastaju u samom procesu rada.

Tijekom treninga, gostujući dramaturzi (Cvejić, Hrvatin i Vevar) radit će u pojedinačnim trosatnim sesijama na najviše sedam projekata, koji su u trenutku prijave već u nekoj fazi produkcije.

Svaki od prijavljenih autora ili skupina treba omogućiti gostujućim dramaturzima uvid u proces nastajanja predstave odnosno rada, tako što će im osigurati da prisustvuju probama u prostoru koji sami koriste. Od autora se očekuje da pokažu elemente predstave/rada na kojem rade ili dijelove već gotovog materijala, a ako se radi o djelu koje je već imalo premijeru, trebalo bi pripremiti materijale koji se odnose na dalji proces razvoja predstave. Radi uvida u proces rada, potrebno je kratko predstavljanje dosadašnjeg radnog procesa i trenutnih dramaturških rješenja - koje bi trebalo biti izvedeno uživo.

Ovim treningom želimo otvoriti dijalog o procesu nastajanja radova u široko shvaćenom području izvedbenih umjetnosti. Sudjelovanje u treningu je besplatno, a trening je namijenjen svim autorima i skupinama iz područja suvremenih izvedbenih umjetnosti, koji smatraju da im je potreban produktivan, dinamičan i kritički razgovor o umjetničkim procesima.

Za sudjelovanje u treningu praktične dramaturgije, prijavite se Centru za dramsku umjetnosti, na adresu ana@cdu.hr najkasnije do 25.11.2006.

O izboru projekata na kojima će se raditi kao i o rasporedu treninga bit ćete obaviješteni do 05.12.2006.

Kontakt osoba: Ana Seba
ana@cdu.hr
01/4846-176

Prijava treba sadržavati:

- naziv projekta
- kratak opis projekta (1 kartica)
- ime(na) autora i suradnika
- u kojoj je fazi projekt u vrijeme održavanja treninga
- planirani datum završetka projekta
- koja su očekivanja od treninga
- moguće mjesto održavanja pokazne probe i diskusije
- kontakt (e-mail adresa, telefon)

Projekt THe FAMA podržava: Balkan Trust for Democracy Balkan Trust for Democracy

top