News About us FRAKCIJA performing arts magazine AKCIJA/FRAKCIJA presentation and international exchange program AKCIJA performing arts publishing program IMAGINARY ACADEMY educational program FACTUM documentary film project Collaborative projects Companies

Od 21. do 25. siječnja, u organizaciji Centra za dramsku umjetnost iz Zagreba, a u suradnji s Teatrom ITD, trebala se održati radionica i predstava jednog od najznačajnijih suvremenih libanonskih umjetnika Rabiha Mrouéa. Popis međunarodnih festivala na kojima gostuje, kao i kritička recepcija njegovog rada ukazuju na to da je ovo planirano gostovanje u Zagrebu trebalo biti izniman događaj. Projekt je pripreman prethodnih šest mjeseci, posebno s obzirom na vizni režim između Republike Hrvatske i Libanona. Iz Odjela za vize Ministarstva vanjskih poslova dobili smo telefonsku obavijest da gospodin Mroué može, uz pozivno pismo naše organizacije i s kopijom putovnice, aplicirati za vizu kod hrvatskog veleposlanstva u Kairu, a istu podići u veleposlanstvu u Berlinu. Međutim, kada je gospodin Mroué u petak 18. siječnja u Berlinu otišao podići vizu, rečeno mu je da istu ne može dobiti i da mora ponovno aplicirati, te pričekati nekoliko dana do rješenja njegova slučaja. Zbog daljnjih obaveza gospodin Mroué se odlučio vratiti u Beirut, te je na taj način projekt koji je bio pripreman šest mjeseci morao biti otkazan. Na upit kod berlinskog Veleposlanstva Republike Hrvatske u SR Njemačkoj o razlozima za neizdavanje vize, dobili smo odgovor da oni zakonski ne mogu dati nikakvo pismeno priopćenje, te da se radi o jednoj birokratskoj proceduri u slučaju kad se viza za libanonskog državljanina izdaje u veleposlanstvu u Kairu, a drugoj kad je riječ o veleposlanstvu u Berlinu. Na ovo nam nitko u našim ranijim kontaktima s Odjelom za vize u Ministarstva vanjskih poslova, kao ni u rečena dva veleposlanstva nije skrenuo pozornost.

Ovim putem želimo ukazati na ogromnu štetu koja je neadekvatnim informacijama dobivenim na ovaj način i birokratskim zamkama koje one kriju nanesena ugledu Centra za dramsku umjetnost u međunarodnim i domaćim krugovima, kao i na financijske gubitke koji su iz istog razloga nastali.

Oliver Frljić
koordinator projekta Autoceste znanja

 

top