News About us FRAKCIJA performing arts magazine AKCIJA/FRAKCIJA presentation and international exchange program AKCIJA performing arts publishing program IMAGINARY ACADEMY educational program FACTUM documentary film project Collaborative projects Companies

Vuk Ćosić

Kolaps konteksta 2.0

Multimedijalni institut (net.kulturni klub mama)
Preradovićeva 18, Zagreb
petak, 20.11.2015. u 20h
Predavanje u sklopu net.cube projekta Centra za dramsku umjetnost.

A) Zašto i dalje govorimo o net.artu?
Osobni pogled oca, obogaćen anegdotama i nejasnim aluzijama koje odvode slušatelja u opasnom pravcu. Prisutnost obavezna.
B) Položaj rane internetske umjetnosti u narativnom luku progresivnih umjetničkih praksi od dade preko situacionista ka budućnosti.
Privatno viđenje svojevremenog nositelja virusa slobode u neslobodnom vremenu i na neslobodnoj infrastrukturi.
C) Kolaps konteksta 2.0
Javno promišljanje promjene agregatnog stanja interneta od prostora slobode ka prostoru nadzora te o mogućim umjetničkim taktikama.

 


Fotografija: Izložba net.art Painters and Poets (2014.) - fotograf: Andrej Peunik

Vuk Ćosić internetski je veteran i međunarodno priznati klasik internetske umjetnosti. Suosnivač je Ljubljanskog Digital Medialaba (Ljudmila), Nettime-a i konzultantske tvrtke Case Sensitive. Kao pionir internetske umjetnosti izlagao je na Venecijanskom Bijenalu; ICA, London; Beaubourg u Parizu; ICC, Tokio; Kunsthalle, Beč; Digitalni Artlab, Tel Aviv; ZKM, Karlsruhe; Ars Electronica, Linz; postmasters, NYC; Friedricanum, Kassel itd. Predavanja je držao u Beaubourgu u Parizu, Guggenheimu u Veneciji u Thing u NY, na festivalima, umjetničkim školama i sveučilištima. Osim kao autor brojnih net.art projekata, Ćosić je poznat i kao web strateg koji je vodio timove ključnih projekata slovenskog online prostora koji su uključivali vladu, korporacije, civilnu scenu i kulturu. Živi u Ljubljani.

Predavanje se organizira u sklopu projekta net.cube Centra za dramsku umjetnost, u suradnji sa Što, kako i za koga/WHW.

Projekt net.cube istražuje kontekst internetske umjetnosti i nastoji osigurati uvjete za umjetničke internetske projekte i poticanje domaćeg online stvaralaštva, njegovo kontekstualiziranje i mapiranje. Program se ostvaruje na dvije razine – kao internetska galerija (u nastajanju) i serija javnih predavanja.

Projekt je podržan od strane Zaklade "Kultura nova", Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.


top