News About us FRAKCIJA performing arts magazine AKCIJA/FRAKCIJA presentation and international exchange program AKCIJA performing arts publishing program IMAGINARY ACADEMY educational program FACTUM documentary film project Collaborative projects Companies
 

Centar za dramsku umjetnost

vas poziva na predavanje

Jona McKenziea

s Odsjeka za anglistiku Sveučilišta Wisconsin – Milwaukee, SAD

čija je knjiga Izvedi ili snosi posljedice – od discipline do izvedbe, u prijevodu Vlatke Valentić upravo objavljena u biblioteci AKCIJA Centra za dramsku umjetnost. Izdavač će je nakon predavanja ponuditi na prodaju po promotivnoj cijeni od 75 kuna, a autor će kupljene primjerke rado potpisivati.

The Performance Matrix


5. prosinca  2006. u 12:00

Vijećnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Profesor Mckenzie predvodnik je nove generacije istraživača i teoretičara koji djeluju u sklopu transdisciplinarna paradigme tzv. studija izvedbe (performance studies). Njegova knjiga Izvedi ili snosi posljedice – od discipline do izvedbe jedna je od prijelomnih studija u svojem području, s obzirom da izvedbi pridaje karakter «onto-historijske formacije moći/znanja koja sada zamjenjuje disciplinarnu formaciju koju je opisao Foucault». McKenzie obrazlaže i isprepliće genealogiju triju paradigmi izvedbe: kulturalnoj izvedbi (koja obuhvaća izvedbene žanrove od kazališta preko happeninga i rock koncerta do političkog spektakla) pridodaje organizacijsku i tehnološku.
U svojem će se predavanju Jon Mckenzie i ovaj put, na temelju kolaborativne multimedijske izvedbe Alladeen: New York/Bangalore/London, pozabaviti smještajem izvedbe u “matricu” u kojoj se presijecaju spomenute tri paradigme, posebice ističući ne samo način ne koje se one uprizoruju na pozornici, nego i način na koji prokazuju djelovanje procesa “glokalizacije” kao ključne strategije što je rabe multinacionalne korporacije.

U suradnji sa:
Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Odsjek za dramaturgiju i teoriju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu

***

Promocija nove knjige biblioteke – AKCIJA

Jon MCKENZIE: Izvedi ili snosi posljedice - od discipline do izvedbe

s engleskoga prevela Vlatka Valentić

6. prosinca 2006. u 18:30

Klub SC, Studentski centar, Savska 25

knjigu će predstaviti:
Jon McKenzie, University of Wisconsin – Milwaukee
Ines Prica, Institut za etnologiju i folkloristiku
Marin Blažević, urednik biblioteke AKCIJAtop