News About us FRAKCIJA performing arts magazine AKCIJA/FRAKCIJA presentation and international exchange program AKCIJA performing arts publishing program IMAGINARY ACADEMY educational program FACTUM documentary film project Collaborative projects Companies
 

AUTOCESTE ZNANJA

CENTAR ZA DRAMSKU UMJETNOST (program AUTOCESTE ZNANJA) u suradnji sa ZAGREBAČKIM KAZALIŠTEM MLADIH predstavlja:

ISTRAŽIVAČKI KAZALIŠNI PROJEKT Nataše Dangubić, Mislava Čavajde, Ivane Roščić, Jelene Kovačić, Anice Tomić, Marina Blaževića i Olivera Frljića

GOSPOĐICA JULIJA, naturalistička tragedija
prema AUGUSTU STRINDBERGU

Gospođica JulijaIstraživački kazališni projekt Gospođica Julija svojevrsna je inverzija dvo(tro)struke  predstave Didona i Eneja (& Kuga) & Smrt u Veneciji na kojoj su prije godinu dana već surađivali Frljić, Čavajda, Tomić i Dangubić, a kao priručni dramaturzi i Kovačić i Blažević. Pa ako je prvi projekt ispitivao izvedbeno-predstavljačke kao i teorijsko-analitičke izazove s kojima je izvođače, autore i njihovu publiku suočavala istovremena izvedba dviju odnosno triju različitih predstava, Gospođica Julija pita: što iskustvu i mišljenju glumačke i gledateljske izvedbe čini (višekratno) uzastopno izvođenje dviju (ili više) predstava nastalih prema istom tekstu, a koje u istoj večeri, nakon stanke od nekoliko minuta, izvode isti glumci u istim ulogama, u istim kostimima i u istim scenografsko-svjetlosnim uvjetima, te s istim zadacima: da najprije pokušaju rekreirati tzv. karakternu glumu svojstvenu psihološkom realizmu, a potom i da istražuju liminalna stanja glumačke izvedbe u kojima se izravnost afektivnog potenciranja i fizičkog reagiranja, a svakako i unutarnji realitet onog Gavellina „organskog doživljavanja“, odupiru metodi i konvencijama predstavljačkog stila prozvanog realizmom, ali i uopće strategijama discipliniranja izvedbe unutar teatarskog okvira. Projekt Gospođica Julija zaokupljen je uvjetima koji mogu izazivati transfere psihofizičkih stanja, primjerice strasti ili iscrpljenosti, iz fikcionalnih situacija dramskog svijeta u dramatičnost realnih odnosa glumačkih osobnosti i izvodećih tijela dovedenih do same granice održivosti glume i izdržljivosti tijela.

Istraživački projekt Gospođica Julija odvijat će se u tri faze:

U prvoj fazi rada sudionici projekta višekratnim ponavljanjem izvedbe predstave/a Gospođice Julije u neodređenom trajanju (a na tragu tzv. durational performance) istražuju uvjete održivosti i proces dezintegriranja glumačkog subjekta unutar i preko metode, stila i samog koncepta psihološkog realizma. Glumci-izvođači Gospođice Julije prvi će puta izvesti predstavu u kontinuitetu više od dva puta 16. travnja 2009. Dužinu trajanja višekratnog ponavljanja predstave/a, dakle kraj izvedbe, naposljetku će odrediti izvođač koji više – doista – ne može izvoditi.

U drugoj fazi istraživat će se mogućnost deriviranja nove predstave (dakako oslanjanjem na one iste polazišne čimbenike pro-izvedbe, od teksta do glumaca) iz afektivnog pamćenja višekratno ponavljanih izvedbi predstave/a iz prve faze, pa tako iznova – ali ovaj puta uz gotovo potpunu fizičku imobilnost izvođača – ispitivati mogućnosti rekreiranja kao i osporavanja performativnih učinaka psihološkog realizma.

U trećoj fazi dogodit će se izvedbeno okupljanje i «prisilno» koegzistiranje prethodno nastalih predstava s namjerom ispitivanja dramaturških, redateljskih, a napose izvedbeno-glumačkih problema koje ono otvara. Dakle, za razliku od prve dvije faze u kojima je problem generirao produkt, u trećoj fazi dogodit će se inverzija: već dovršene i problemski zaokružene predstave koriste se kao sredstvo za generiranje novog problemskog polja.

Projekt je podržao Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport

top