News About us FRAKCIJA performing arts magazine AKCIJA/FRAKCIJA presentation and international exchange program AKCIJA performing arts publishing program IMAGINARY ACADEMY educational program FACTUM documentary film project Collaborative projects Companies
 

AUTOCESTE ZNANJA

Centar za dramsku umjetnost vas poziva na radionicu Floriana Malzachera i Berna Oda Polzera u sklopu projekta Autoceste znanja:

CONSTRUCTING MAY 4TH 1980

 radionica

26.30- siječnja 2008. u Teatru &TD, Savska 25, Zagreb

Uzimajući datum Titove smrti, Florian Malzacher i Berno Odo Polzer predlažu kontekst u kojem radikaliziraju osnovnu ideju projekta Autoceste znanja, destabilizaciju odnosa moći u prijenosu znanja. Namjerno birajući rekonstrukciju događaja o kojem ne znaju dovoljno (ili barem manje od polaznika radionice), oni će nastojati istražiti kako funkcionira radionica u kojoj format rada nije unaprijed postavljen. Datum Titove smrti izabran je arbitrarno i služi kao pretekst. Kao glavnu referencijalnu i polaznu točku, voditelji radionice predlažu rad Alexandera Klugea, jednog od najradikalnijih njemačkih filmskih i televizijskih stvaralaca. Više od 30 godina Kluge razvija specifičnu radnu metodu kroz koju spaja činjenice s fikcijom, osobne anegdote s povijesnim i političkim faktima, znanstvenim narativima, astronomijom i fizikom. Na taj način on otvara iznenađujuće nove perspektive na povijest.

Njegova metoda poslužit će kao alat za kolaboraciju u radu koji nema samo jednog autora. Radionica će najprije dati uvid u rad i radnu metodu Alexandera Klugea kroz filmove i tekstualne materijale. Nakon toga će se prijeći u drugu fazu u kojoj će se vršiti istraživanje, skupljanje materijala, pravljenje intervjua, snimanje, pisanje. U posljednjoj fazi vršit će se montaža ovih materijala, koja bi, u ovom slučaju, mogla biti neka vrsta instalacije – soba koja predstavlja jedan dan u vremenu: 4. svibnja 1980.

Radionica će se održati od 26. do 30. siječnja u teatru ITD u terminu od 10 do 16 h. Broj polaznika je ograničen na 10.

Radionica je na engleskom jeziku. Sudionici su pozvani da sa sobom donesu što više različitih materijala u bilo kojem mediju o 4. svibnju 1980. Također je potrebno i prijenosno računalo.

Sve prijave slati na ana@cdu.hr, najkasnije do srijede 23. siječnja. U prijavi navesti umjetničko područje iz kojeg polaznik dolazi.

Florian Malzacher je kurator festivala steirischer herbst u Grazu. Jedan je od urednika knjige “Not Even A Game Anymore” o radu kazališne skupine Forced Entertainment, te koautor knjige “Experten des Alltags - Das Theater von Rimini Protokoll”.

Berno Odo Polzer umjetnički je voditelj Wien Modern Festivala, dramaturg u različitim plesnim i izvedbenim projektima, te glazbeni kurator.

***

Program je financijski podržao Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.top