News About us FRAKCIJA performing arts magazine AKCIJA/FRAKCIJA presentation and international exchange program AKCIJA performing arts publishing program IMAGINARY ACADEMY educational program FACTUM documentary film project Collaborative projects Companies
 

Centar za dramsku umjetnost

vas poziva

na promociju dvojezičnog časopisa za izvedbene umjetnosti Frakcija br. 66/67 koja će se održati u Showroomu, Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb, u subotu, 15. lipnja u 19h.

Izdanje će predstaviti Tea Tupajić i Aldo Milohnić.

FrakcijaNakon ubojstva izraelskog režisera Juliana Mer-Khamisa i nakon uhićenja Ai Wei Weija, članova grupe Voina, te nakon spektakularnog uhićenja i suđenja Pussy Riot, čini se iluzornim govoriti u imunitetu umjetnosti. Bretonova nadrealistička gesta uzimanja revolvera i nasumičnog pucanja u gomilu, u svakom društvu bila bi tretirana kao zločin, bez obzira na umjetnički kontekst u kojem se dogodila.

Dakle, nije moguće napraviti bilo što, proglasiti to umjetničkim djelom i izbjeći sankcije. Umjesto toga, pitanje koje ovo izdanje postavlja glasi - Što je to što je moguće učiniti samo zato jer je umjetničko djelo? Na koji način fikcionalna sfera u kojoj umjetnost operira može poslužiti kao azil?

Temeljna valuta post-disciplinarnog društva je sloboda, a umjetnost je njen utjelovljeni ideal. Ako je upravo zato ta ista umjetnost često kritizirana kao autonomna sfera u koju su kritičke operacije izmještene i time paralizirane, ako sve što se radi u umjetnosti ostaje uvijek i jedino umjetnost, nije li to njeno glavno oružje, a ne njena slabost?

Izdanje Frakcije otvara ova pitanja krenuvši od imuniteta umjetnosti u pravnom smislu i istražuje slijepe točke koje umjetnost može stvoriti u susretu s pravom kao primarnim regulatornim aparatom zapadnog društva.

Umjetnost se nalazi u jedinstvenoj poziciji u odnosu na pravo. Da bi pravo kao sustav operirao, nužna je definicija. Ono što se ne može precizno definirati ili ne postoji ili u svojoj nepredvidljivosti predstavlja opasnost. Od svih sfera ljudskog djelovanja, umjetnost je sfera s kojom pravo ima najviše poteškoća, upravo zato jer se granice onoga što je umjetnost ne mogu precizno definirati te se neprestano pomiču. Upravo se u tome nalazi subverzivni potencijal umjetnosti.

Osim u striktno pravnom smislu, izdanje kreće u potragu za suvremenim Trojanskim konjem i istražuje upotrebu umjetnosti/umjetničkog u praksama političkog djelovanja.

Umjesto razmišljanja o strategijama o umjetnosti, izdanje predlaže mišljenje umjetnosti kao strategije.

Urednica broja: Tea Tupajić

Tekstovi: Agency (Be), Jakob Braeuer (Njem), Patrick Bernier (Fr) i Olive Martin (Fr), Judith Ickowicz (Fr), Omer Krieger (Izr), Aldo Milohnic (Slo), Juli Reinartz (Njem), Jonas Staal (Niz), Vincent Van Gerven Oei (Niz), Tea Tupajić (Hr), Joanna Warsza (Pl)

top