News About us FRAKCIJA performing arts magazine AKCIJA/FRAKCIJA presentation and international exchange program AKCIJA performing arts publishing program IMAGINARY ACADEMY educational program FACTUM documentary film project Collaborative projects Companies
 

Centar za dramsku umjetnost – CDU Zagreb
EAST-DANCE-ACADEMY
Što afirmirati? Što izvoditi?

Devijacije i mutacije

english version

EAST-DANCE-ACADEMY (EDA)  zajednički je projekt Centra za dramku umjetnost (Zagreb), Nacionalnog plesnog centra (Bukurešt), Maske (Ljubljana), Tanzquartier (Beč) i Allianz Kulturstifftung. Afirmira situacije i načine povijesnog pojavljivanja koreografskog mišljenja u neinstitucionalnim uvjetima, odnosno istražuje načine kojima je ples razvijao specifične strategije samoorganizacije, samoedukacije i političke aktivacije. U sklopu EDA nastao je i dvogodišnji program Što afirmirati ? Što izvoditi?.

08. 12. 2009.
Tomislav Gotovac: Akcija 100
Rekonstrukcija Olivera Frljića
12.00 h
Trg bana Jelačića

Akciju 100 koja je izvedena u sklopu 10. Muzičkog biennala u Zagrebu 1979. godine njezin autor Tomislav Gotovac, performer i filmski redatelj iz Zagreba, opisao je kao zvučnu akciju. U njezinom prvom dijelu Gotovac je instuirao i vodio zviždanje stotine ljudi koje je, u drugom dijelu, autor pozvao da vode njegovu izvedbu. Na sjecištu originalne akcije te obnavljanja i cenzure njezine notacije, ova rekonstrukcija će pokušati istražiti afirmiranje određenog tipa preskriptivnosti u svom potencijalu da poništi ili privremeno obustavi čvorište socijalne preskriptivnosti, kao i svoju vlastitu preksriptivnu politiku.

08. 12. 2009.
Čovjek.Stolac
BADco. i Damir Bartol Indoš
20.00 h
Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, dvorana Jedinstvo

Istraživanje za rad Čovjek.Stolac temeljilo se na repetitivnom kapacitetu autentičnog performansa Čovjek-stolica što ga je 1982. godine prvi puta izveo Damir Bartol Indoš. BADco je željela originali rad (koji se projicira na videu) rekonstruirati, obraditi, remiksirati i nadograditi služeći se plesnim improvizacijama te individualnim pristupima plesača tehničkim i semiotičkim osobinama prve izvedbe Čovjeka-stolice. Namjera je bila, kroz plesne varijacije, iz umjetničkog performansa (koji nije bio (s)mišljen da se ponavlja) izgraditi kazališnu strukturu. Rekonstrukcija je premijerno izvedena 2000. godine.

09. 12. 2009.
Samo Gosarič: Performans hodanja
17.00 h
Galerija Nova, Gajeva 10

U središtu predavanja-demonstracije Pefromans hodanja je šest hodajućih performansa slovenske neo-avangardne grupe OHO (1965-1970). Slovenski umjetnik Samo Gosarič objašnjava poglede svojih zemljaka na stvari koje imaju veze s ‘umjetničkim radom’, istovremeno predstavljajući različita razdoblja kreativnog djelovanja OHO grupe. Publika dobiva kartice s uputstvima za rekonstruiranje odabranih performansa grupe. Uputstva nacrtana na temelju dokumenata o korespondirajućim originalnim akcijama publici pružaju mogućnost da performanse iz ‘60ih I ‘70’ iskusi iz prve ruke.  

09. 12. 2009.
Owen Hatherley: Komedija technologije - socialistički slapstick u SAD-u i SSSR-u
predavanje
19.00 h
Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Kneza Mislava 11, I. kat

Owen Hatherley piše za The Guardian, New Statesman, New Humanist, Frieze, Blueprint, The Philosophers’ Magazine i The Wire – da imenujemo samo neke. Mnogi poznavatelji weba znat će za njegov blog sit down man, you’re a bloody tragedy koji se fokusira na estetičke i političke teme u arhitekturi i muzici. Radi na doktorskoj tezi, u suradnji s londonskim kolektivom Kino Fist organizira filmske projekcije i zanimljive događaje, a upravo je u Zer0 Books objavio svoju prvu knjigu Militant Modernism.

10. 12. 2009.
Marjana Krajač: Forenzika i Fuga za folder
18.00 h
Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Kneza Mislava 11, I. kat

U sklopu 7. Muzičkog biennala Zagreb, 17. svibnja 1973. u 20:30, u sportskoj dvorani “Trešnjevka” organiziran je happening baslovljen Vrtuljak II. Program je okupio Simfonijski orkestar i Zbor RTV Zagreb, Duhački orkestar JNA Zagreb, Plesni orkestar RTV Zagreb,  Ansambl Novih tendencija (ACEZANTES), Grupu  J. A. Riedl iz Münchena, Dječji zbor Muzičke škole "V. Lisinski", koralni vokalni ansambl iz Beograda i Komorni ansambl slobodnog plesa (KASP). U svoje doba nekonvencionalan, te nastojeći biti bok uz bok najnovijim trendovima, Vrtuljak II je izazvao različite komentare – kao otvorena forma čiji je potencijalni rizik proliferacije bio povod različitim refleksijama o njegovim «dostignućima» i «neuspjehu». Krećući od nedovršenih struktura, otvorenih tema i praznih prostora, Forenzika i Fuga za folder nastoji rekonstruirati rupe u konzistenciji i percepciji, nudeći novu amalgamizaciju datih informacija te paraleleno konstruirajući arhive, opaske i reakcije.

11.12.2009.
Reaproprijacija osjetilnog i političko djelovanje
Razgovor saAriellom Azoulay, Janezom Janšom, Wu Mingom, Lavom Diazom i dr.
moderira: Petar Milat
12.00 h
Klub MaMa, Preradovićeva 18

Kad suvremena politička i estetička teorija kaže da ono osjetilno - uzeto u nesvodljivoj mnoštvenosti različitih osjetila - predstavlja predmet oko kojeg političko djelovanje mora inzistirati, to ne znači da je domena osjetilnog tek puka prepreka u ostvarivanju političkih ciljeva. U smislu osjetilnog koje će se u određenom trenutku u ime neke ideje ili principa ostaviti za sobom. Ne, osjetilno kao inzistencija politike jest ponajprije imperativ: da se misli, gleda, sluša, izvodi, piše - uvijek iznova.
Inzistiranje na reaproprijaciji osjetilnog znači puno više od toga da se čuvstveno kao element  djelovanja interpretira i/ili uskladi sa sferom umjetnosti, teorije ili politike. Imperativ osjetilnog i potreba reaproprijacije osjetilnog prije je neka vrsta izmještanja koja čvrsta i isključujuća određenja čini neuporabljivim, otvarajući time prostor koji dijele svi a ne samo neki.

12. – 17. 12. 2009.
Filmske mutacije - Nađena tijela

Kustosica programa o socijalnoj koreografiji Nađena tijela je Tanja Vrvilo, umjetnička direktorica Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma (koji će se odvijati tijekom Mutacija od 12. do 17. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu), u sklopu projekta East-Dance-Academy: What to affirm? What to perform? koji istražuje i afirmira situacije i načine pojavljivanja koreografskog mišljenja u neinstitucionalnom okružju plesa, performansa, eksperimentalnog filma u Istočnoj Europi. Ovaj je program povezan sa found footage filmovima Haruna Farockija, performativnim aspektima te tretmanom tijela i glasa u njegovim filmovima, a bavi se radom s bestjelesnim glasovima izvan filma i bezglasnim, postojećim, nađenim tijelima u filmu. Uz dva programska bloka o Radnim slikama Haruna Farockija, kustosa Volkera Pantenburga i predavanja-prezentacije Ozbiljne igre Haruna Farockija o svojemu najnovijem radu, program uključuje dva filma talijansko-armenskih found footage filmaša Yervanta Gianikiana i Angele Ricci Lucchi, letristički filmski manifest Jean-Isidorea Isoua te poveznice i bliskosti Kuće na pijesku liričara splitskog kinokluba Ivana Martinca i Mise za Dakota Siouxe, američkog predstavnika eksperimentalne scene San Francisca Bruca Bailliea. U ovaj nas program uvodi naracija iz djetinjstva filma, fenomen glasa iz off-a u japanskom nijemom filmu.  Remek-djelo socijalne koreografije, film Yasujira Ozua Rođen sam, ali…, gledat ćemo, slušati i čitati uz izvornu naraciju japanskog benshija Ichira Kataoke i glazbenu pratnju pijanistice Mie Elezović.

21.12.2009.
16.00 h

Nicole Brenez: Collectif OUTRAGE & REBELLION (IV)
La Séquence Armand Gatti 2009, Philippe Garrel, video, 5'

Volker Pantenburg: Harun Farocki – Radne slike (I)
*EDA - What to Affirm? What to Perform?
Die Worte des Vorsitzenden / Words of the Chairman / Riječi predsjedavajućeg 1967, Harun Farocki, 16-mm, c/b, 3’
White Christmas / Bijeli Božić 1968, Harun Farocki, 16-mm, c/b, 3’
Nicht löschbares Feuer / Inextinguishable Fire / Neugasiva vatra 1969, Harun Farocki, 16-mm, c/b, 23’
Nicht ohne Risiko / Nothing Ventured / Ništa bez rizika 2004, Harun Farocki, video, boja, 50’

18.00 h

Lecture-presentation / Predavanje-prezentacija:  Harun Farocki – Ernste Spiele / Serious games / Ozbiljne igre
*EDA - What to Affirm? What to Perform?
Prezentacija procesa rada na novome filmu radnog naslova Ozbiljne igre: o materijalu i gotovim cjelinama

13.12.2009.
19.00 h

Nicole Brenez: Collectif OUTRAGE & REBELLION (IV)
Je Vous Aime 2009, Othello Vilgard, video, 1'30''

Tanja Vrvilo: Found bodies / Nađena tijela (I)
*EDA - What to Affirm? What to Perform?
Umarete wa mita keredo / I Was Born, But…  1932, Yasujiro Ozu, 16-mm, c/b, 100’ + benshi Kataoka Ichiro & pijanistica Mia Elezović 

14.12.2009.

Nicole Brenez: Collectif OUTRAGE & REBELLION (IV)
Jeu et Sérieux 2009, Gisèle & Luc Meichler, video, 4'08"

I Sent a Letter to a Friend – From: Alexander Horwath
The Present 1996, Robert Frank, 35-mm, boja, 24’

Tanja Vrvilo: Found bodies / Nađena tijela (II)
*EDA - What to Affirm? What to Perform?
Dal Polo all'Equatore / From the Pole to the Equator 1986, Yervant Gianikian, Angela Ricci Lucchi, 16-mm, boja, 101’

15.12.2009.
18.00 h

Nicole Brenez: Collectif OUTRAGE & REBELLION (IV)
Paris, Airport X Ray, Robert Fenz, video, 0'40''

Tanja Vrvilo: Found bodies /  Nađena tijela (III)
*EDA - What to Affirm? What to Perform?
Traité de bave et d'éternité / Venom and Eternity, 1951, Jean-Isidore Isou, 16-mm, c/b, 120’

16.12.2009.
20.00 h

Nicole Brenez: Collectif OUTRAGE & REBELLION (IV)
Répons 2009, Marylène Negro, video, 3'20'
À Portée de Main 2009, Jean-Paul Noguès, video, 1'30''

Tanja Vrvilo: Found bodies / Nađena tijela (IV)
*EDA - What to Affirm? What to Perform?
Mass for the Dakota Sioux / Misa za Dakota Siouxe 1963/64, Bruce Baillie, 16-mm, c/b, 24’
Kuća na pijesku / House On The Sand 1984/85, Ivan Martinac, 35-mm, boja, 85’

17.12.2009.
20.00 h

Nicole Brenez: Collectif OUTRAGE & REBELLION (IV)
Police Force Ouvrière 2009, Lech Kowalski, video, 12'40''

Volker Pantenburg: Harun Farocki – Radne slike: Program V
*EDA - What to Affirm? What to Perform?
Zum Vergleich / In Comparison / Za usporedbu, 2009, Harun Farocki, 16-mm, boja, 61’
Schnittstelle / Intersection / Sučelje 1995, Harun Farocki, video, boja, 23’

22.00 h

Nicole Brenez: Collectif OUTRAGE & REBELLION (IV)
Car Guerre il y a 2009, Damien Roudeau, video, 4'40"

Tanja Vrvilo: Found bodies / Nađena tijela (V)
*EDA - What to Affirm? What to Perform?
Uomini, Anni, Vita, 1990, Yervant Gianikian, Angela Ricci Lucchi, 16-mm, boja, 70’

www.allianz-kulturstiftung.de

www.cdu.hr

www.cndb.ro

www.maska.si

www.tqw.at

Allianz Kulturstifung CNDB MASKA TQW

top